الف‌کتاب

نقد و بررسی کتاب

الف‌کتاب

نقد و بررسی کتاب

  • ادبیات
  • ناداستان
  • جامعه و فلسفه
  • هنر

علی غزالی‌فر

دانش‌آموختۀ فلسفه، مدرس دانشگاه و جستارنویس. همکاری با الف کتاب را از سال ۱۳۹۳ آغاز کرد. در این سال‌ها بیش از همه کتاب‌های حوزۀ فلسفه، دین، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، علوم سیاسی و تاریخ اندیشه را معرفی کرده است. او به طور کلی به علوم انسانی علاقه دارد، اما دلمشغولی اصلی‌اش کتاب‌خوانی و شیوه‌های پیچیدۀ فهم کتاب‌هاست. یادداشت‌هایش دعوتی است به مطالعۀ کتاب‌های خوب تا لذت و معرفت نهفته در کتاب‌ها را در همۀ زمینه‌ها با دیگران به اشتراک بگذارد؛ زیرا این سخن فیلسوفان رمانتیک را پذیرفته که «شأن وجودی هر چیزی در جهان این است که به یک کتاب منتهی شود.»

راهبری نوشته‌ها

۱ ۲ ۳ … ۲۳ بعدی

عیب و هنر هایک

«فلسفۀ سیاسی فون هایک»؛ جان گری؛ ترجمه خشایار دیهیمی؛ نشر نو

۱۲ دی ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر چه چیزی وحشتناک است؟ خب، چیزهای وحشتناک، مثل گودزیلا! البته به شرطی که انسان آن چیزهای وحشتناک را ببیند و بشناسد. اگر انسان نداند و نشناسد، طبیعتاً وحشت نمی‌کند. ولی عرصه‌هایی هست که ندانستن و نشناختن مایۀ وحشت است

چرا باید فلسفۀ سیاسی آرنت را بفهمیم؟

«فلسفۀ سیاسی هانا آرنت»؛ لی بردشا؛ ترجمه خشایار دیهیمی؛ نشر نو

۴ دی ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر این کتاب پژوهشی جدی، دقیق، مفصل و تفسیری در باب فلسفۀ سیاسی هانا آرنت است. این کتاب خیلی خوب اثری است فلسفی با چگالی بالا که خواندنش هم به دانش زمینه‌ای نیاز دارد و هم نیازمند حداکثر دقت و حوصله. چراکه هر صفحۀ کتاب مطلب جدی دارد و لذا خواننده باید آهسته و متأملانه پیش رود.

فلسفه برای والدین و فرزندان

«ماجراجویی در فلسفه برای دختران و پسران بلندپرواز»؛برِندن اودانوهو؛ ترجمه شهاب‌الدین عباسی ناشر: فرهنگ نشر نو

۲۸ آذر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر کتاب اخم‌هایم را درهم کرد. چون تصورم این بود که با کتابی در زمینۀ فلسفه برای کودکان سروکار دارم. ولی تورق کتاب و مطالعۀ چند صفحه کافی بود تا خوشبختانه برداشت اولیه‌ام غلط از آب دربیاید. هر چه بیشتر خواندم، بیشتر خوشم آمد. عاقبت شیفته‌اش شدم و کتاب‌های دیگر را موقتاً کنار گذاشتم تا این کتاب جذاب را بخوانم. کتابی که عنوانش را می‌توان فلسفه برای والدین و فرزندان گذاشت.

عرفان‌های جهان چه می‌گویند؟

«عرفان در ادیان جهان»؛ سیدنی اسپنسر؛ ترجمه محمدرضا عدلی؛ نشر هرمس

۲۲ آذر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر امروزه دو موج بزرگ جهان را درنوردیده‌اند: الحاد و بنیادگرایی. همین امر باعث شده که برخی باور کنند که مردمان به دو دستۀ بزرگ تقسیم می‌شوند: ملحدان و متعصبان. ولی این پیش‌فرض درست نیست. دستۀ سومی هم هست: کسانی که میان ایمان و الحاد جای دارند

فلسفه‌ای برای سلفی

«پرتره‌ها و اشخاص» (یک تحقیق فلسفی)؛ سینتیا فریلند؛ ترجمه حسین عظیمی؛ نشر چشمه

۱ آذر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر فرض بگیریم که آقای «جی. گتسبی» یک شخصیت واقعی است. حال اگر بخواهیم او را بشناسیم چه باید بکنیم؟ پاسخ طبیعی یا حتی بدیهی این است که اسکات فیتزجرالد زندگی‌اش را روایت کرده و ما با خواندن ماجراهای گوناگونش در شرایط متنوع زندگی‌اش آن آدم خاص را خواهیم شناخت. خلاصۀ این دیدگاه چنین می‌شود که «روایت» معرف شخصیت است. نویسنده این دیدگاه را قبول ندارد و در عوض این دیدگاه را مطرح می‌کند که پرتره‌ها چنین کارکردی دارند

روان‌کاوی را زود و آسان بیاموزید

«آثار و اندیشه‌های زیگموند فروید»؛ ژان‌میشل کینودو؛ ترجمه علیرضا طهماسب و مجتبی جعفری؛ نشر نو

۹ آبان ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر این کتاب دربارهٔ جریان زندگی و تاریخی فروید همراه با سیر تطور اندیشه‌های اوست و از این رو برای متخصصان و غیر متخصصان مفید است. متخصصان می‌توانند در این کتاب دانش گستردۀ خود را به صورت جمع‌بندی‌شده ببینند؛ به‌علاوۀ نکات ریز و دقیق و مهم. غیر متخصصان هم از طریق این کتاب شناختی کلی و اجمالی و در عین حال همه‌جانبه از فروید به‌دست می‌آورند.

چرا باید فلسفۀ سیاسی برلین را بفهمیم؟

«فلسفۀ سیاسی آیزایا برلین»؛ جان گری؛ ترجمه خشایار دیهیمی ناشر فرهنگ نشر نو

۲۶ مهر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر برلین به ما می‌آموزد سیاست را در سطح اندیشه جدی بگیریم و دنبال کنیم. در آن سطح نیز همۀ اندیشه‌های سیاسی ارزش توجه و بررسی دارند، حتی اندیشه‌های مخالف. او به ما نشان می‌دهد حتی ناخوشایندترین اندیشه‌ها مفید و آموزنده‌اند و، درمقابل، حتی بهترین و مطلوب‌ترین اندیشه‌ها محدودیت‌های سخت خودشان را دارند،

چگونه ادبیات کلاسیک را بفهمیم؟

«ادبیات و تاریخ‌نگاری آن»؛ نویسنده طه حسین؛ ترجمه موسی اسوار ؛ نشر هرمس

۱۸ مهر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر از نام نویسندهٔ کتاب، یعنی طه حسین، می‌توان حدس زد که این کتاب دربارۀ ادبیات زبان عربی و تاریخ‌نگاری آن است.

حکومت‌ها چگونه می‌توانند شهروندان را خوشبخت کنند؟

«سیاست شادکامی»؛ دِرِک باک؛ ترجمه نرگس سلحشور؛ نشر نو

۷ مهر ۱۴۰۰ / علی غزالی‌فر، گروه کتاب الف شادکامی یا خوشبختی امروزه به صورت یک شاخۀ علمی و تخصصی درآمده است. محققان بزرگی، به مدت چند دهه، در این زمینه فعالیت کرده و می‌کنند. بعضی از آنان هم جایزۀ نوبل گرفته‌اند. تحقیقات آن‌ها دقیق، گسترده و کارشناسی هستند. بنابراین، پشتوانۀ آن ادعا پژوهش‌های آکادمیک معتبر است. این کتاب به سراغ آن عرصۀ تحقیقاتی رفته و از نتایج چند دهه تحقیقات متعدد و مفصل استفاده کرده است.

راهبری نوشته‌ها

۱ ۲ ۳ … ۲۳ بعدی
نیروگرفته از وردپرس | بازنشر مطلب با ذکر منبع مانعی ندارد.