الف‌کتاب

نقد و بررسی کتاب

الف‌کتاب

نقد و بررسی کتاب

  • ادبیات
  • ناداستان
  • جامعه و فلسفه
  • هنر

حمیدرضا امیدی‌سرور

حمیدرضا امیدی‌سرور، متولد ۱۳۵۴ فارغ التحصیل مهندسی مکانیک. از نوزده سالگی (۱۳۷۳) کار مطبوعاتی خود را با نشریه فرهنگ و سینما و سپس گزارش فیلم آغاز کرد. ده سالی را (در کنار فعالیت مطبوعاتی) به کار فنی پرداخت، اما سرانجام نوشتن را به عنوان حرفه‌ی اصلی خود انتخاب کرد. با نشریات فرهنگی و هنری بسیاری همکاری داشته تا اینکه سرانجام در شهریور ۱۳۸۸نشریه ادبی و هنری اینترنتی «مد و مه» را پایه گذاری کرد که بازتاب دغدغه هایش در ادبیات و سینماست. در سال نود رمان «از پائولو کوئلیو متنفرم» به قلم او منتشر شد. از سال ۱۳۹۳ و از نخستین روزهای شکل‌گیری الف‌کتاب حضورداشته است. علاوه بر دبیری آن، آثار بسیاری را نیز به علاقمندان کتاب معرفی کرده است.

راهبری نوشته‌ها

۱ ۲ ۳ … ۲۱ بعدی

سینمایی که به آن دل داده‌ایم

«سینما به روایت هوارد هاکس»؛ جوزف مک براید؛ ترجمه پرویز دوایی؛ نشر گیلگمش (چشمه)

۲۳ دی ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور ها پیش وقتی این کتاب برای نخستین بار منتشر شد، در فرصتی چندساعته یک نفس آن را خواندم. وقتی یکی از اسطوره‌های دنیای کلاسیک هنر هفتم، دربارهٔ سینما، فیلم‌ها و خاطراتش با یک دو جین آدم معروف سخن می‌گوید. آن هم در یک گفتگوی خودمانی که طرف دیگرش جوزف مک براید است و از همه مهمت‌ر (برای ما ایرانی‌ها!) پرویز دوایی آن را ترجمه کرده؛ تردیدی باقی نمی‌ماند تا نه حمله که خود را به تمامی بر آن بیفکنیم!

عشق و مکافات

«مقصر کیست؟»؛ آلکساندر هرتسن؛ ترجمه آبتین گلکار؛ نشر هرمس

۱۷ دی ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور  آلکساندر هرتسن در طول حیات ادبی خود یک رمان نوشت و تعدادی داستان کوتاه؛ محدودیت آثار داستانی او به دلیل وسواس یا گزیده کاری‌اش نبود؛ بلکه ناشی از دغدغه‌هایش در حوزه‌ٔ اندیشهٔ اجتماعی بود. از همین رو برای انتقال گسترده و مستقیم‌تر اندیشه‌هایش اغلب از نوشته‌های غیرداستانی بهره می‌برد. او که به دلایل فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی مدام تحت فشار بود، بعد از چندبار دستگیری و چشیدن طعم تبعید، سرانجام روسیه را به قصد جهان آزاد در غرب اروپا ترک کرد.

پایان یک رویا

«زنی در برلین»؛ زنی ناشناس؛ ترجمه سیامند زندی؛ فرهنگ نشرنو

۳۰ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور روایت است که تاریخ را همیشه فاتحان می‌نویسند، تاریخی البته تحریف شده و بی‌خاصیت؛ اما این تاریخی است که توسط زمین خوردگان نوشته شده است. از همین روست به گوشه‌های پنهان و گفته نشده از تاریخ شکست آلمان و اشغال پایتخت این کشور پرداخته است. جالب آنکه شکل‌گیری این کتاب و انتشارش در خور همان جذابیتی است که در متن کتاب و جای جای آن می‌توان مشاهده کرد.

حاصل عشقی دیرینه

«پژوهشگران معاصر ایران (جلد ششم: صادق هدایت)» ؛ هوشنگ اتحاد؛ نشر فرهنگ معاصر

۲۷ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور پژوهشگران معاصر ایران را یک مهندس تدوین کرده، کسی که سال‌ها کار فنی و اجرایی کرده‌است. همین شیوهٔ کار او را از تذکره‌نویسی‌های جدید و قدیم متمایز ساخته است و اتحاد یافته‌هایش را به شیوهٔ خاص خود تدوین کرده تا راوی زندگی و کار این پژوهشگران باشد. سَروسِر او با این کتاب چنان عاشقانه بوده که حاصل کارش هم به کار می‌آید و هم به دل می‌نشیند.

نقش کارگران در تحولات سیاسی تاریخ معاصر ایران

«اتحادیه های کارگری و خودکامگی در ایران»؛ حبیب لاجوردی؛ ترجمه ضیاء صدقی؛ نشرنو

۱۷ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور کتاب «اتحادیه‌های کارگری و خودکامگی در ایران» که اخیرا ترجمه فارسی آن توسط نشرنو منتشر شده است؛ تلاشی‌ست برای پیدا کردن پاسخ‌ به همین دغدغه‌ای قدیمی. لاجوردی در مقدمه این کتاب می‌نویسد: هدف «اتحادیه‌های کارگری و خودکامگی در ایران» بررسی فراز و نشیب توسعۀ سیاسی ایران است از راه نگرش بر یک جنبه از رشد سیاسی، یعنی پیدایش اتحادیه‌های کارگری از سال ۱۲۸۵ تا سال ۱۳۴۲؛ زیرا اتحادیه‌های کارگری ابزار مناسبی برای سنجش توسعۀ سیاسی به‌شمار می‌آید. در دوره‌های برخورداری از آزادی‌های سیاسی، اتحادیه‌های کارگری نخستین نهادهایی بود که در صحنۀ سیاسی ایران پدیدار می‌شد و هر زمان که اختناق سیاسی دوباره مسلط می‌گشت نخست اتحادیه‌های کارگری سرکوب می‌شد و سپس نوبت سرکوب مطبوعات و قوۀ مقننه و احزاب سیاسی و جمعیت‌های صنفی و قوۀ قضائیه و سایر مراکز مستقل قدرت فرا می‌رسید. وقتی بحث «اتحادیه های کارگری و خودکامگی در ایران» در قالب یک کتاب مطرح می‌شود، دو نکته به ذهن می‌رسد؛ نخست عقیم بودن توسعهٔ سیاسی از نوع وطنی‌اش و دیگری نقش کارگران در سیاست ایران. بی‌شک وقتی بخش قابل توجهی از تحولات جهان در یک قرن و نیم گذشته، توسط کارگران یا به نام آنها رقم خورده؛ بررسی کم و کیف آن در ایران، گذشته از جذابیت‌های تاریخی می‌تواند نشان دهندهٔ چگونگی توسعه سیاسی در ایران و نقش کارگران در این تغییر و تحولات باشد. در ادامه‌ٔ انقلاب صنعتی و پیشرفت‌های تکنولوژیک و فنی و صنعتی شدن روز افرون جهان غرب، کارگران به عنوان نیروی اصلی کار، نقش مهمی در  توسعه و پیشرفت‌های اقتصادی جوامع بازی می‌کردند و به تناسب همین نقش اصناف و اتحادیه‌های کارگری نیز از قدرتی روز افزون برخوردار می‌شدند. حتی در کشوری همانند امریکا به عنوان بزرگترین اقتصادِ سرمایه سالار اتحادیه‌های کارگری در برخورداری از حقوق این نیروها از نقشی کلیدی برخوردار بودند. حتی در کشوری همانند امریکا به عنوان بزرگترین اقتصادِ سرمایه سالار اتحادیه‌های کارگری در برخورداری از حقوق این نیروها از نقشی کلیدی برخوردار بودند. اما در ایران، به عنوان کشوری با اقتصادی توسعه نیافته که لااقل در دهه‌های آغازین سدهٔ چهاردهم، هنوز خبری از کارخانه‌های بزرگ نیست.

آمریکایی که ما نمی‌شناسیم!

«هزیمت یا شکست رسوای امریکا در ایران»؛ مایکل له‌دین و ویلیام لوئیس؛ ترجمه احمد سمیعی (گیلانی)؛ نشر هرمس

۱۴ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور از میانهٔ قرن بیستم بدین سو، آمریکا همواره یکی از کشورهای تأثیر گذار بر روی سیاست داخلی و خارجی کشور ایران بوده است. چه در دوران پیش از انقلاب که این مسئله به صورت مستقیم و اغلب در قالب همراهی با حکومت وقت صورت می گرفت و چه امروز که به شکلی غیر مستقیم و در شکلی تقابلی ادامه یافته است. بدیهی است چنین اهمیتی باعث شده است  تا  بسیار به آن پرداخته شود. 

زمین من هستی من است

«خاندان ویال»؛ کلود میشله؛ ترجمه سید حامد رضیئی ؛ نشر فرهنگ معاصر

۷ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور این رمان از آثار ادبیات معاصر فرانسه محسوب می‌شود که اثری‌ست خوشخوان و پر از فراز و فرودهای داستانی که شخصیت‌های چند نسل از «خاندان ویال» با آن روبه‌رو می‌شوند. این چهار جلد باوجود پیوستگی داستانی که باهم دارند، در عین حال استقلال خود را نیز به عنوان یک رمان واحد حفظ می کنند ... هر چند بعید به نظر می‌رسد، مخاطبی که درگیر ماجراهای این رمان می‌شود، آن را تا انتها دنبال نکند

چگونه هویت امروز از دل تاریخ دیروز برخاست!

«تاریخ ایران آکسفورد»؛ تورج دریایی؛ ترجمه خشایار بهاری و محمدرضا جعفری؛ فرهنگ نشر نو

۳ آذر ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور «تاریخ ایران آکسفورد» کتابی است که قرار است در عین اجمال، تاریخی کامل نیز باشد. بنابراین از دوران پارینه سنگی و ظهور شاهنشاهی هخامنشی آغاز شده و به پیروزی انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ می‌رسد. متن اثر حاضر برخلاف اغلب کتاب‌هایی از این دست که عمدتاً تا فروپاشی شاهنشاهی در ایران و پایان حکومت پهلوی دوم، بیشتر پیش نیامده ؛ به سه دههٔ نخست انقلاب نیز می‌پردازد و تا انتخابات پرحاشیه‌ٔ سال ۱۳۸۸ و آغاز دومین دورهٔ ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد هم پیش می‌‌رود.

ادبیات به منزلهٔ فلسفه

«پوست در برابر پوست» (خوانش جنایت و مکافات)؛ امیر نصری؛ نشر چشمه

۱۶ آبان ۱۴۰۰ / حمیدرضا امیدی‌سرور «پوست دربرابر پوست» خوانشی است از جنایت و مکافات، اما با وجود آنکه اغلب معتقدند داستایفسکی نه یک که چندین شاهکار در کارنامه دارد، اما بی گمان نگین حلقهٔ این شاهکارها، همانا «جنایت و مکافات» است. از سوی دیگر امیر نصری دانش آموختهٔ فلسفهٔ غرب و فارغ التحصیل دکترای فلسفه هنر است که مهم‌ترین اثر این نویسندهٔ بزرگ و تأثیر گذار را دستمایهٔ نوشتن «پوست دربرابر پوست» قرار داده است.

راهبری نوشته‌ها

۱ ۲ ۳ … ۲۱ بعدی
نیروگرفته از وردپرس | بازنشر مطلب با ذکر منبع مانعی ندارد.